Powiatowy Inspektorat Weterynarii

Powiatowy Inspektorat Weterynarii

Adres

ul. Połczyńska 18

78-300 Świdwin

tel.(0-94) 3652206

Powiatowy Lek.Wet.  Anna Igiel

 

1.Pełna nazwa jednostki, adres, telefony, adres e-mail

 

Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świdwinie

ul. Połczyńska 18, 78-300 Świdwin

tel./fax 3652206

e-mail swidwin.piw@wetgiw.gov.pl 

 

 

2. Imię i nazwisko dyrektora i nr telefonu

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii Anna Igiel

tel. 3652206

 

 

3. Organizacja jednostki

 

Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świdwinie jest jednostką organizacyjną stanowiącą aparat pomocniczy Powiatowego Lekarza Weterynarii i wchodzącą w skład zespolonej administracji rządowej, podległą Zachodniopomorskiemu Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii w Szczecinie.

 

 

4. Przedmiot działalności i kompetencje jednostki

Inspekcja Weterynaryjna swoje działanie opiera m.in. ustawie z dnia 29 stycznia 2004 r.
"o Inspekcji Weterynaryjnej” /Dz. U. Nr 33, poz. 287 z 2004 r. z późn. zm./.
Jednostką kieruje Powiatowy Lekarz Weterynarii - kierownik inspektoratu przy pomocy Zastępcy Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Do zadań PIW należy:

1) zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych;

 

1a) badania kontrolne zakażeń zwierząt;

 

2) monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych

oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojoweu zwierząt w produktach pochodzenia zwierzęcego i środkach żywieniazwierzą1);

 

3) badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego;

 

4) przeprowadzanie:

 

a) weterynaryjnej kontroli granicznej,

 

b) kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu

przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu;

 

5) sprawowanie nadzoru nad:

 

a) bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej,

 

b) wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,

 

c) wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego,

 

d) zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotnąmateriału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu i produktów akwakultury,

 

e) obrotem i ilością stosowanych produktów leczniczych weterynaryjnych,

 

f) wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych,

 

g) przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,

 

h) przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem

zwierząt,

 

i) przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,

 

j) utrzymywaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców;

 

6) prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych,

biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych

u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach

zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej

do pojenia zwierząt oraz środkach żywienia zwierząt 2);

 

7) prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji,

o których mowa w przepisach Unii Europejskiej;

 

8) przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych

oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa,

Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w

zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej

o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego

oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym

produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywanie tych informacji

do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85

ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

(Dz. U. Nr 171, poz. 1225).

 

5. Informacje o sposobie przyjmowania i załatwiania spraw

Inspektorzy dojeżdżają do miejsca wykonywania ww. czynności lub przyjmują interesantów w Inspekcji.
      

6. Informacje o prowadzonych rejestrach, ewidencjach i archiwach

Rejestr podmiotów nadzorowanych przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świdwinie; Rejestr podmiotów działających na rynku pasz;

 

 

 

Opracował(a) i za treść odpowiada: Anna Igiel